Ja nyt olemme taas nuortenkirjojen turvasatamassa, on aiheesta ainakin muutama sana sanottavana. Koitan suitsia kieltäni, koska viime aikojen arvioni tuolla työsaralla ovat kuulemma olleet aika kriittisiä, eikä aina vissiin voi sanoa, että sitä saa mitä tilaa.

En ole erityisen innostunut tästä buumista, jolla kristinuskoa ujutetaan nuorten tajuntaan fantasian keinoin, mutta toisinaan sellainenkin kelpaa. Itseasiassa nefilit (enkelien ja ihmisten jälkeläiset) ovat varsin mielenkiintoinen ryhmittymä, mutta muuten jättäisin enkelit, paholaiset ja Raamatun ennustukset, no sinne Raamattuun.

Nyt olen kuitenkin kirjasarjan äärellä, joka vilisee enkeleitä, enteitä ja tuomiopäivän julistuksia.

Lauren Katen Fallen -sarja rakentuu, niin raamatullisesti, että välillä on pakko kakoa, mutta onneksi kirjoissa on vähän muutakin.



Fallen -kirjassa Luce on joutunut kummalliseen sisäoppilaitokseen sytytettyään vahingossa häntä pussaavan pojan tuleen. Ja näinhän nyt voi käydä kenelle hyvänsä. Sword & Cross tuntuu olevan enemmänkin rangaistuslaitos, mutta Lucen ei auta valittaa. Sitä paitsi paikassa opiskelee ainakin yksi mielenkiintoinen poika, ellei jopa kaksi. Daniel on vaalea ja Cam tumma. Danieliin Luce tuntee vetoa, mutta Cam tuntuu olevan kiinnostuneempi hänestä.

Arvatkaapa mitä sitten tapahtuu? Treffit Camin kanssa menevät pahasti pieleen ja Daniel saapuu paikalle pelastava enkelinä (khihih) kyllä Daniel on hyvä enkeli ja Cam paha. Molemmat toki langenneita, mutta se nyt on sivuseikka. Tässä kirjassa. Eikä tässä vielä kaikki, tätä on jo todella vaikea uskoa, mutta Luce on elänyt ennenkin! Ja Daniel rakastuu häneen joka kerta ja aina Luce kuolee ennen kuin ehtii täyttää 17. Mutta yllätys!!! Tällä kertaa jonkin on toisin, Luce ei tunnukaan kuolevan pusuihin. Olenkohan joskus kyseenalaistanut, miten satoja, jopa tuhansia vuosia vanha hahmo rakastuu näihin teineihin?

Fallen sai kuitenkin siinä määrin vauhtia alleen loppua kohden, että päätin lukea sarjaa lisää. Pieneksi ongelmaksi kuitenkin muodostui se, että tilaamani kirjat saapuivat espanjan kielisinä ja espanja ei ehkä ole vahvin lukukieleni.



Sarjan toinen osa, Torment, erottaa Lucen ja Danielin toisistaan (ennen kuulumatonta!) Luce siis siirretään toiseen sisäoppilaitokseen turvaan, kun Daniel ja Cam (sopimuksen tehtyään) koittavat eliminoida Lucen elämää uhkaavat vaarat. Uusi koulu antaa enemmän vapautta ja nefilien seassa Lucenkin luulisi olevan turvassa. Lucen ja Danielin pitäisi olla erossa kokonaiset 18 päivää, jotta uhka saataisiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan eliminoiduksi. Mutta eihän Daniel nyt moista saata vaan hän piipahtelee koululla tuon tuostakin, mikä itseasiassa on jopa piristävähköä verraten yleisimpiin kakkososiin.

Suunnilleen kahden viikon kohdalla Luce alkaa enemmän ja enemmän epäröidä oman rakkautensa kanssa (ja toki teini-iässä ikuisuus voi olla kaksiviikkoa...). Tyttö miettii onko enemmän kiinnostunut Danielista vai koulukaveristaan Milesista.

Sisällöllisesti Torment on aika diipadaapaa, mutta ulottuvuuksien välillä matkailu ja nefilitoverit tekevät kirjasta kelpo viihdettä, ottaen huomioon sen, että lähes kaikki kakkososarikkeet on kansien väliin kerätty.


Sarjan kolmas osa Passion onnistuu yllättämään iloisesti. Luce on päättänyt selvittää kaiken hänen ja Danielin menneisyydestä ja oppimiensa kykyjen turvin hän matkustaa ajassa. Avukseen hän saa salaperäisen Billin, jonka salaperäisyys kyllä aukeaa varsin pian vähänkin aivojaan hinkkaavalle lukijalle. Luce siis siirtyy ajassa ja katselee uudelleen ja uudelleen oman kuolemansa ja uudelleen ja uudelleen Danielin ja hänen välisensä rakastumisen. Kirjassa kiinnostavaa eivät ole niinkään rakastumiset ja kuolemiset vaan aikojen ja kulttuurien kuvaukset. Toki hieman syö mieltä, kun kaikilla aikakausilla tuntuu tuo puhetyyli olevan suht sama kuin meidän ajassamme, mutta silti Passion jää plussan puolelle. Kirjassa on havaittavissa jopa lievää omaperäisyyttä, josta täytyy kiittää – ennen lopun raamatullisia melskeitä.

Sarjan päätösosa Rapture ilmestynee kesälle, sitä odotellessa voi lukea rahasteen Fallen in Love, jota ruotinen aivan lähipäivinä.

Ei kyllä yhtään ollut kriittistä tämä nyt.

Lauren Kate: Fallen. Random House 2009. n.400 sivua.
Lauren Kate: Torment. Random House 2010. 452 sivua.
Lauren Kate: Passion. Randomhouse 2011. 420 sivua.